E Enjëte, 14 Janar 2010 17:32

Zhvillimi i internetit, libri dhe leximi i tij

Zbulimet shkencore dyfishohen çdo 10 vjet dhe gjithashtu shumëfishohet edhe informacioni në lidhje me këto zbulime shkencore. Që kjo sasi e madhe informacionesh të përcillet tek miliona njerëz në botë, nevojiten potenciale të mëdha

 në teknologjinë e komunikacionit të cilat duhet të kenë edhe shpejtësi të jashtëzakonshme. Satelitët, interneti, mediat si radio, televizioni, shtypi dhe libri kanë përgjegjësinë për përcjelljen e rrjedhave të mëdha të informacionit në mbarë botën. Por progresi shkencor dhe teknologjik në botën aktuale është kaq i shpejtë, saqë po shkurtohet çdo ditë distanca mes kohës së një zbulimi shkencor dhe zbatimit të tij në praktikë. Në të kaluarën nevojiteshin 150 vite në mënyrë që një zbulim i madh shkencor të gjente zbatim në praktikë, por gjatë viteve të fundit të shekullit 20, kjo kohë u reduktua shumë. 40 vjet më parë kur në universitetin UCLA, filloi një testim mbi sistemin kompjuterik , askush nuk mendonte se me shpejtësi do të plotësohej ky sistem dhe se interneti do të kishte formën aktuale. Gjatë viteve të fundit, interneti është shndërruar në rrjetin më të madh të komunikacionit mes popujve të botës dhe numri i përdoruesve të internetit në botë, ka kaluar shifrën 1.5 miliard persona. Sipas sondazheve të kryera në vitin 2009, interneti ka kryer një nga ndryshimet më të mëdha në jetën e përditshme të njerëzve të botës.

 48% e të anketuarëve në një sondazh në Europë, e quajtën internetin simbol të dekadës së fundit. Interneti përveçse është kthyer në mjetin më të rëndësishëm të komunikacionit dhe ka përshpejtuar procesin e zhvillimit shkencor në botë, luan një rol të rëndësishëm edhe në ekonominë globale. Kriza financiare në botë gjatë viteve të fundit ka ndikuar edhe në teknologjitë e informacionit dhe komunikacionit. Kompanitë telefonike, televizionet dhe mediat tradicionale, tashmë kërcënohen seriozisht nga interneti. Dan Shiller profesor i universitetit të Ilinoisit dhe autor i librit “Kapitalizmi dixhital” në një artikull shkruan: “ Interneti është një nga mekanizmat më të rëndësishëm që krijon kushtet për zgjerimin e komunikimit social në sistemin kapitalist. Për këtë arsye sundimi mbi internetin është ruajtur me fanatizëm nga SHBA. Amerika ka një rol dhe pozitë të privilegjuar në këtë fushë. Si shembull mund të themi se vendimi përfundimtar në lidhje me sistemin e shpërndarjes së internetit merret nga instancat më të larta të pushtetit në SHBA. Përveç kësaj, të gjitha pajisjet e rrjetit Routing në nivel botëror garantohen nga Amerika dhe sajtet e kërkimit në internet posedohen nga kompanitë amerikane”.

Dan Shiller në vazhdimit të shqyrtimit të rolit të internetit në zgjerimin e kapitalit të SHBA thekson rolin e rëndësishëm të internetit në shkëmbimet ekonomike. Në kulmin e krizës ekonomike, trafiku botëror i internetit në vitin 2009 shënoi një rritje prej 74%. Si rrjedhim, arrijmë në konkluzionin se rrjeti informativ i internetit ka lulëzuar fuqishëm edhe në kushtet e rënda ekonomike globale. Një nga shkaqet e kësaj çështjeje është ndihma e internetit për kultivimin e sektorëve të tjerë të kulturës dhe mediave. Sipas një studimi të ri, në vitin 2010 do të marrin një zhvillim të madh aparaturat e letërsisë elektronike, çka do të ndikojë në shtimin e interesit të përdoruesve të internetit. Kjo metodë do të dëmtojë metodën tradicionale të shitjes së librave për shkak të lehtësirave të shumta që ofron në gjetjen, blerjen dhe leximin e librave. Reklama në internet sëbashku me mundësinë e blerjes elektronike bëhen shkak që librat tu arrijnë me shpejtësi klientëve, çka padyshim do të ndikojë edhe në shtimin e numrit të lexuesve të librave. Libri në të kaluarën ka qenë një nga mjetet kryesore për transferimin e shkencës dhe të civilizimit, por sot edhe ky mjet varet nga teknologjitë e reja. Amerika dhe vendet evropiane që përbëjnë rreth 20% të popullsisë së botës, për shkak të posedimit të teknologjive të reja të botimit dhe shpërndarjes, prodhojnë rreth 70% të librave në botë. Megjithëse sot prodhimi i librit dhe shkencës është një prioritet, nuk është më pak i rëndësishëm edhe potenciali i ofrimit të tyre tek publiku. Vendet e botës tashmë janë më shumë të interesuara për të poseduar teknologji të reja dhe për të marrë sa më shumë informacione në këtë fushë. Këto vende duke shfrytëzuar metoda të reja të mësimdhënies dhe të zhdukjes së analfabetizmit, posedimin e shkencave të reja e kanë kthyer në një prioritet kryesor.

 Si rrjedhim, mund të themi se shfrytëzimi i librit dhe mjeteve të tjera të informimit nga ana e njerëzve do të zgjerohet në të ardhmen. Statistikat shqetësuese për prodhimin e pakët të librave në disa vende të botës, janë bërë shkak që ofrimi i librave dhe kultivimi i kulturës së leximit të librave të kthehet në një nga objektivat serioze të qeverive. Sipas statistikave, në kontinentin e Afrikës për çdo një milion banorë botohen vetëm 20 tituj librash, ndërsa në vendet evropiane për çdo 1 milion banorë botohen mbi 800 tituj librash. Një çështje e rëndësishme është përpjekja për shtimin e numrit të lexuesve të librave nëpërmjet sistemit të mësimdhënies. Mësimdhënia nëpër shkolla, mjetet e komunikacionit publik dhe programimi i kohës së lirë, janë disa nga mënyrat për shtimin e numrit të lexuesve të librit. Në këtë drejtim një shembull i qartë vërehet në shoqërinë iraniane. Niveli i leximit të librave në Iran, tregon se gjatë viteve të fundit është shtuar shumë numri i lexuesve të librave të ndryshëm me tema të shëndetësisë, psikologjisë, sociologjisë dhe teologjisë. Për këtë arsye është rritur mjaft niveli i informimit publik dhe populli iranian është më i interesuar dhe i informuar në lidhje me tema të rëndësishme sociale dhe publike të cilat kanë të bëjnë me fatin e shoqërisë. Gjithashtu, shtimi i botimit të librit në Iran në krahasim me vitet e kaluara dëshmon se edhe publiku iranian është më shumë i interesuar për tu informuar nëpërmjet librave. Padyshim që diçka e tillë ka lidhje direkte me zhvillimin e mjeteve të tjera të komunikacionit.

 Ndër vendet e rajonit të LM, Irani është vendi me numrin më të madh të përdoruesve të internetit. Në vitin 2005, 8% e popullsisë së Iranit, pra afro 5.5 milion persona përdornin internetin, çka shënon një rritje prej 2300% në krahasim me vitin 2000. Shumica e përdoruesve të internetit në Iran janë të rinjtë. Të rinjtë e moshës 18-28 vjeç shumicën e kohës së lirë të tyre e kalojnë duke lexuar artikuj shkencorë në internet për tu njohur me arritjet më të fundit të shkencës dhe teknologjisë. Shumë specialistë parashikonin se me zhvillimin e internetit do të lihet mënjanë kultura e botimit dhe e leximit të librit, por diçka e tillë nuk ndodhi. Interneti si një mjet i rëndësishëm komunikimi, konsiderohet si fenomeni i dekadës së fundit që ka luajtur një rol të rëndësishëm në rritjen e nivelit të dijeve publike, por zhvillimi i internetit është shoqëruar edhe me shtimin e interesimit të publikut për librin. Në fakt, një nga ndikimet pozitive të zhvillimit të internetit është rritja e numrit të lexuesve të librit dhe shtimi i tirazhit të librave. Në këtë kuadër një vend të veçantë zënë librat që ofrohen në internet dhe që mund të posedohen lehtësisht nga lexuesit në mbarë botën.

Add comment


Security code
Refresh

Programet

 • Irani në pasqyrën javore 23  - 2014-08-31
  Irani në pasqyrën javore 23

  Ne emer te Zotit

  Na bazë të kalendarit ceremonial të Iranit, kjo javë përkon me javën e qeverisë. 2 Shahrivari i vitit 1939 H.Sh, që përkon me 4 gushtin e vitit 2014 është nisja e javës së qeverisë në RII. Muhamed Ali Raxhaji, ish president dhe Muhamed Xhavad Bahanar ish kryeministër, kanë humbur jetën në vitin 1981 gjatë një shpërthimi terrorist në zyrën e kryeministrit, akt i kryer nga grupi terrorist Monafekin. Për të nderuar kujtimin e këtyre martirëve data nga 24-30 gusht ose java e parë e muajit Shahrivar sipas kalendarit H.Sh, në Iran është quajtur javë e qeverisë. Hasan Ruhani presidenti i RII së bashku me anëtarët e kabinetit të tij qeveritar me rastin e javës së qeverisë vizitoi mauzoleun e imam Khomeinit (ra) ku nderoi dhe respektoi themeluesin e RII dhe shprehu besnikërinë me aspiratat e tij. Për këtë kemi përgatitur një raport të cilin ju ftojmë ta ndiqni në vazhdim.

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 135 herë Lexo më shumë ...
 • Shkaqet dhe rrethanat e konfliktit në Libi  - 2014-08-31
  Shkaqet dhe rrethanat e konfliktit në Libi

  Libia është një shtet i cili njihet si depoja e naftës së Afrikës, këtyre ditëve është shndërruar në arenë të luftimeve të ashpra. Përleshjet mes grupeve të armatosura dhe njëkohësisht përpjekjet e paramilitarëve dhe grupeve të armatosura për të marrë kontrollin në zonat kyçe të kryeqytetit të Libisë si dhe mbi terminalet në zonat naftore në lindje të Libisë,

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 130 herë Lexo më shumë ...
 • Begatit e shumta të Hazreti Masume (s.a.)  - 2014-08-29
  Begatit e shumta të Hazreti Masume (s.a.)

  Në këtë program do të flasim rreth virtyteve të larta të Hazreti Masume (s.a.) dhe begatitë e saj për qytetin Kum të Iranit.

  Dita e parë e muajit Dhil-Kade të vitit 173 h. është përvjetori i lindjes së Hazretit Masume (s.a.). Ajo ishte e bija e Imam Musa Kazem (a.s.) dhe e zonjës Naxhma Khatun.

  Islam Add new comment Lexo 158 herë Lexo më shumë ...
 • OKB, dështuesja e madhe e krizës së Gazës  - 2014-08-29
  OKB, dështuesja e madhe e krizës së Gazës

  Gaza më një sipërfaqe rreth 360 km2 dhe me një popullsi mbi 1.5 milionë banorë, është një prej rajoneve me popullsi më të dendur në botë. Ky qytet palestinez përveç se është nën bllokadë të hekurt që nga viti 2007 e deri më tani, shumë herë është sulmuar nga ushtria e regjimit sionist. Regjimi sionist më 8 korrik 2014 përsëri filloi agresionin kundër Gazës.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 153 herë Lexo më shumë ...
 • Përmasat e ndryshme të konfliktit mes Rusisë dhe Perëndimit  - 2014-08-29
  Përmasat e ndryshme të konfliktit mes Rusisë dhe Perëndimit

  Me kalimin e disa muajve nga kriza në Ukrainë dhe me zgjerimin e përmasave të kësaj krize edhe konfrontimi mes Rusisë dhe perëndimit ka marrë përmasa pa precedente. Për herë të parë pas luftës së ftohtë po vërejmë një konfrontim mes lindjes dhe perëndimit në përmasa të ndryshme ushtarake, politike dhe ekonomike.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 158 herë Lexo më shumë ...
 • Irani në pasqyrën javore 22  - 2014-08-29
  Irani në pasqyrën javore 22

  Në emër të Zotit 

  Lideri suprem i Revolucionit Islamik javën e kaluar në takim me ministrin e jashtëm, ambasadorë dhe funksionarë të përfaqësive të Iranit në vende të botës, vuri theksin mbi nevojën e një diplomacie aktive dhe inteligjente në këtë periudhë tepër të ndjeshme në arenën ndërkombëtare.

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 150 herë Lexo më shumë ...