E Premte, 19 Tetor 2012 12:43

Sistemi fiskal ne Shqipëri

Sistemi fiskal ne Shqipëri

Sistemi i taksave dhe tatimeve ne Shqipëri paraqitet me një ecuri mjafte te mire, por natyrisht ai ka dhe problemet  e ecurisë se tij  te mëtejshme, duke ngjallur dhe debate politike  ne mes pozitës dhe opozitës. Zv/ministri i ekonomisë Eno Bozdo analizon këtë sistem  te taksimit ne vend. Z. Bozdo ju kundërshtoni  propozimin e opozitës dhe kreut te saj  z. Edi Rames për  heqjen totale te taksave për biznesin e  vogël apo kjo është një përpjekje e juaja?

 

Pergj: Jo do te thoja një detyrim i joni për te pasqyruar te vërteten dhe e vërteta është qe me ikjen e z. Edi Rama nga Bashkia  e Tiranës, taksat janë me shume se te përgjysmuar. Mund te ofroj shifra sa te duash me shume se 60 taksa dhe tarifa janë te eliminuara për një biznes,  i cili deklaron një xhiro vjetore deri ne 30 milion lekë te vjetra ne kohen e  administratës te z. Rama, ku  i paguante afërsisht 1.5 milion lek te vjetra tatim mbi xhiron  e tij 1. 5% te xhiros, ndërsa  ne administratën e re te z. Basha paguan vetëm gjysmën, sipas llojit te biznesit ai  varion ne 600 mije  lek te vjetra ne vit deri ne 700 mije lek te vjetra ne vit një sërë  taksash te tjera janë eliminuar fare ose janë përgjysmuar  taksat   e regjistrit  te biznesit ne 70  mije lek është eliminuar fare taksa  e gjelbërimit ne 290 mije lek është  vetëm 120 mije lek taksa  e tabelës nga 12 mije lek për metër katror ne vit është bere vetëm 1 euro per metër katror ne vit dhe mund te përmendim kështu pafundësisht.  E rëndësishmja është  te kuptohet se një biznes i vogël dhe  ne përgjithësi  bizneset  e vogla bëjnë një xhiro te përgjithshme   nga 30 deri ne 40 milion lek te vjetra ne vit paguan ne administratën  e z. Basha,  ne  ketë qeveri  gjysmën e   taksave qe ka paguar   ne  kohen kur z. Rama administroi ne Bashkinë e Tiranës.

Kreu i opozitës z. Rama këmbëngul qe do te zgjeroj taksen e biznesit  te vogël  dhe natyrisht sipas tij do te rrit te ardhurat deri ne 60-70%, si  e vlerësoni ju këtë propozim  z. Bozdo?

Pergj: Është demagogji , një zgjerim i taksës është diçka qe kuadrin e   lehtësirave fiskale dhe nxitjes se  ekonomisë edhe kjo administrate e ka marr parasysh dhe ne fakt  afekti  financiar  qe krijon buxhetin e shtetit është minimal, taksat qe mblidhen nga   biznesi i vogël përfaqëson vetëm 0.5 % te ardhurave te përgjithshme te shtetit. Problemi   kryesor  qëndron ne faktin e përjashtimit te kësaj kategorie qe nëse do te ndodh një gjë e tillë i gjithë sistemi fiskal do te zbërthehet, ne arrimë te kontrollojmë sistemin fiskal sepse  mbyllim çdo hallke te zinxhirit, ne nuk do te mundemi dot te ruajmë  evazionin fiskal,  jo vetëm qe i shërben formalizmit, por është si nekuanon,  pra është nje kusht  I domosdoshëm per nje  sistem fiskal te kopsitur te qendrueshem dhe eficent. Ne madje kjo administrate eshte shty me tutje per te mbyllur absolutisht gjitha llojet e hapësirave qe kryejnë premisat per korrupsion dhe evazion ne që nga shtatori i këtij viti kemi  bërë  deklaratat ne te ardhurat personale  ne tregojmë për reformat e ndërmarra dhe per hapat e  ndërmarre cfar po them qe  prirje  e kësaj reforme është formalizmi dhe nuk eshte përjashtimi i segmenteve  I tere atij biznesi se cfar do  te ndodh ne qofte se biznesi i vogël jo vetem qe nuk do te kemi mundësi qe te matim zinxhirine e  faturave qe lëshohen me ‘tvsh’ te kontrollojmë çfarë deklaron ai me sipër  duke kapur çfarë deklarohet këtu poshtë por nje pjese  e mire    e biznesit   qe qëndrojnë ne kufi midis biznesit  te madh dhe biznesit te vogël do te tentojnë ne mënyrë absolute te kalojnë te biznesi I vogle, sepse nuk do te paguaj me taksa dhe kjo është le t’i themi nje efekt ortek I cili praktikisht do te shkallmonte  terë  sistemin.

Por a nuk do te ndikonte pikërisht kjo z.Bozdo ne rritjen  e mëtejshme  te punësimit te ketij procesi  qe eshte mjaft  delikat e veçanërisht ne qytetet  e mëdha?

Pergj: Apsolutisht  jo sepse niveli i taksave qe i paguan sot biznesi i vogël është absolutisht minimal dhe kjo pranohet nga te gjithë te intervistuarit ka një merite te madhe qe punëson vetveten rritja  e punësimit ne ekonominë e një vendi nuk vjen nga biznesi i vogël këtë gjë duhet ta kuptojmë  rritja  e punësimit ne një  ekonomi te hapur vjen nga investimet qe bëjnë  bizneset e mesme dhe ato te mëdha. Merita  e biznesit te vogël është me e  madhe sepse heq barrën  e shtetit për ta. Vetëpunësimi është një merite   e padiskutueshme, rritja  ekonomike e cila  përfillet ne vend  pune nuk vije ne asnjë vend te botes nga biznesi i vogël ai biznes  qe për arsye  fiskale sot konsiderohet i vogël nuk po flas për konceptin e biznesit  e ndërmarrjeve te vogla  e te mesme  janë kategoritë pra nga ai biznes qe sot konsiderohet i vogël ka një meritë qe punësojnë vetveten por duhet te dimë qe rritja  ekonominë e një vendi qe dhe punësimi qe shoqëron rritjen ekonomike nuk vjen nga ky biznes.

Faleminderit z.Bozdo për intervistën tuaj

 

 

Add comment


Security code
Refresh

Programet

 • Ukraina në ferrin e Lindjes dhe Perëndimit  - 2014-09-13
  Ukraina në ferrin e Lindjes dhe Perëndimit

  Ne Emer Te Zotit

  Gjatë muajve të fundit, Ukraina po përballet me një situatë tragjike. Në fakt, ky vend është kthyer në arenë të konfrontimit gjeopolitik mes Rusisë dhe perëndimit dhe deri tani krizës në Ukrainë nuk po i duket fundi.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 146 herë Lexo më shumë ...
 • Evropa në javën që kaloi (25)  - 2014-09-13
  Evropa në javën që kaloi (25)

  Ne Emer Te Zotit

  Xhorxh Gallovi, komentator i rrjetit televiziv Press Tv dhe deputet në parlamentin britanik, është sulmuar fizikisht për shkak të deklaratave të tij anti-izraelite. Xhorxh Gallovi në një intervistë me Press Tv, që u publikua javën e kaluar, tha se sulmi ndaj tij është sulm ndaj parlamentarizmit dhe demokracisë në Britani dhe për fat të keq parlamenti britanik ka heshtur përballë këtij sulmi.

  Evropa në javën që kaloi Add new comment Lexo 128 herë Lexo më shumë ...
 • Irani në pasqyrën javore (24)  - 2014-09-12
  Irani në pasqyrën javore (24)

  Ne Emer Te Zotit

  Lideri suprem i Revolucionit islamik javën e kaluar zhvilloi një takim me presidentin dhe anëtarët e kabinetit qeveritar me rastin e Javës së qeverisë. Pasi nderoi dhe kujtoi martirët Muhamed Ali Raxhaji dhe Muhamed Xhavad Bahonar, ish president dhe kryeministër i Iranit, lideri suprem tha:

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 144 herë Lexo më shumë ...
 • Reagimi i Amerikës ndaj akteve terroriste, nga 11 Shtatori e deri tani  - 2014-09-12
  Reagimi i Amerikës ndaj akteve terroriste, nga 11 Shtatori e deri tani

  Ne Emer Te Zotit

  Jemi në prag të 13 vjetorit të sulmeve terroriste të 11 Shtatorit 2001 në SHBA dhe aktualisht grupi terrorist ISIS dhe grupe të tjera të ngjashme me të, çdo ditë po masakrojnë njerëz të pafajshëm në Irak, Siri dhe vende të tjera. Ish presidenti amerikan Bush, disa orë pas sulmit kundër kullave binjake në Nju Jork, foli për luftën kundër terrorizmit.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 144 herë Lexo më shumë ...
 • Amerika në një vështrim të brendshëm…25  - 2014-09-12
  Amerika në një vështrim të brendshëm…25

  Ne Emer Te Zotit

  Javën e kaluar, grupi terrorist ISIS ekzekutoi me prerje të kokës një tjetër gazetar amerikan në Siri. Stiven Sotlof. Pas njoftimeve për ekzekutimin e gazetarit amerikan Steven Sotloff, nga grupi ISIS, disa ligjvënës amerikanë kërkuan veprime urgjente nga Shtetet e Bashkuara kundër ISIS. Qeveria amerikane deklaroi se do të dërgojë 350 trupa shtesë në Irak.

  Amerika Në Një Vështrim Add new comment Lexo 138 herë Lexo më shumë ...
 • Hixhabi dhe ndikimi i tij në shëndetin e individit dhe shoqërisë  - 2014-09-07
  Hixhabi dhe ndikimi i tij në shëndetin e individit dhe shoqërisë

  Hixhabi konsiderohet si një nga mësimet më të rëndësishme dhe më të avancuara të Islamit që ka një ndikim të madh për femrën dhe shoqërinë. Në këtë emision do të flasim mbi disa efekte të hixhabit në shëndetin e femrave në kuptimin individual dhe shoqëror.

  Islam Add new comment Lexo 256 herë Lexo më shumë ...