E Premte, 22 Mars 2013 07:57

Femrat e suksesshme iraniane...6

Femrat e suksesshme iraniane...6

Sot, riparimi i lëndimeve në palcën kurrizore është ndër sukseset e shkencës së mjekësisë në botë. Aktualisht në botë mbi 5 milionë njerëz kanë probleme me placën kurrizore dhe për cdo vit 130 mijë njerëz i shtohen kësaj shifre.

Deri më tani vetëm katër vende të botës kanë arritur që të përballen me këtë sëmundje dhe niveli i suksesit të tyre në këtë drejtim ka qenë nën 20 %. Kjo ndodh në kohën kur shkencëtarët iranianë me shpikjen e metodave të reja, suksesin në shërimin e problemeve në palcën kurrizore e kanë cuar deri në 40 %. Aktualisht në Iran, duke injektuar qelizat “Schëann” që përmbajnë fije nervore kanë arritur të zbulojnë një metodë të re në riparimin dhe shërimin e problemeve në palcën kurrizore.

Zonja dr. Masume Firuzabadi është pjesë e një grupi studiuesish të mirfilltë të cilët për herë të parë në botë, nëpërmjet injektimit të qelizave “Schëann”, kanë arritur që të riparojnë lëndimet në palcën kurrizore. Ajo është studiuesja e parë e vendit në shkencat bazë dhe shërimin e lëndimeve në palcën kurrizore dhe themeluese e projektit të qelizave “Schëann” për riparimin e palcës kurrizore në Iran. Dr. Masume Firuzazbadi që nga viti 1985 merret me studime kurse studimet mbi palcën kurrizore i ka filluar para 21 viteve. Kjo femër e suksesshme iraniane aktualisht është udhëheqëse e laboratorit për riparimin e indeve si dhe është anëtare këshillit akademik të qendrës për studime biokimike dhe biofizike të Universitetit të Teheranit.

Për tu njohur më tepër me punën dhe jetën e dr. Masume Firuzabadi, ne kemi zhvilluar një intërvistë këtë femër shkencëtare iraniane në sferën e shërimit të problemeve në palcën kurrizore. Zonja dr. Firuzabadi, në lidhje me fillimin e punës thotë: “ Puna e ekipit tonë filloi me shërimin e të plagosurve të luftës të cilët kishin probleme me placën kurrizore. Ishin vitet 73-74 kur ne u përballëm me një numër të madh të të plagosurve që kishin mbetur nga koha e luftës. Gjendja e të plagosurve dhe invaldëve të cilët lëviznin vetëm me anë të vilçerëve (karrocë) ndikoi aq shumë tek unë saqë u ndjeva se kam për obligim që të bëj dicka për këta njerëz me një shpirt kaq të madh. Edhe vet fakti që drejtimi që kisha studiuar unë ishte “Neuro Biologjia” dhe kishte të bëjë deri diku me riparimin e sistemit nervor dhe palcën kurrizore, ishte një arsye më tepër për mua. Si rrjedhim fillova fillova disa aktivitete duke shfrytëzuar faktorë të ndryshëm që ndihmonin në riparimin e nervit dhe mbjelljen e qelizave të ndryshme. Kjo cështje vazhdoi deri në ditët e sotme ku duke shfrytëzuar qelizat “Schëann” të cilat përmbajnë edhe fije nervore dhe injektimin e tyre në sistemin nervor arritëm që të fillojmë aktivitetet në sferën e riparimit të palcës kurrizore. Në të vërtetë tej unë dhe bashkëpunëtorët e mi lindi dëshira që të fillojmë kërkimet dhe studimet laboratorike për të ndihmuar të sëmurët e këtillë”.

Dr. Firuzabadi, shton: “ Këto studime pas një kohe dhanë edhe rezultatin e duhur dhe ne arritëm që transplatimin e parë ta bëjmë mbi një invalid i cili për 18 vite me rradhë kishte ecur me vilçer (karrocë). Pas sukseseve të arritura në këtë drejtim, ekipi ynë vazhdoi punën me një vullnet edhe më të fortë dhe me serioztet më të madh”.                                        

Add comment


Security code
Refresh

Programet

 • Irani në pasqyrën javore 23  - 2014-08-31
  Irani në pasqyrën javore 23

  Ne emer te Zotit

  Na bazë të kalendarit ceremonial të Iranit, kjo javë përkon me javën e qeverisë. 2 Shahrivari i vitit 1939 H.Sh, që përkon me 4 gushtin e vitit 2014 është nisja e javës së qeverisë në RII. Muhamed Ali Raxhaji, ish president dhe Muhamed Xhavad Bahanar ish kryeministër, kanë humbur jetën në vitin 1981 gjatë një shpërthimi terrorist në zyrën e kryeministrit, akt i kryer nga grupi terrorist Monafekin. Për të nderuar kujtimin e këtyre martirëve data nga 24-30 gusht ose java e parë e muajit Shahrivar sipas kalendarit H.Sh, në Iran është quajtur javë e qeverisë. Hasan Ruhani presidenti i RII së bashku me anëtarët e kabinetit të tij qeveritar me rastin e javës së qeverisë vizitoi mauzoleun e imam Khomeinit (ra) ku nderoi dhe respektoi themeluesin e RII dhe shprehu besnikërinë me aspiratat e tij. Për këtë kemi përgatitur një raport të cilin ju ftojmë ta ndiqni në vazhdim.

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 96 herë Lexo më shumë ...
 • Shkaqet dhe rrethanat e konfliktit në Libi  - 2014-08-31
  Shkaqet dhe rrethanat e konfliktit në Libi

  Libia është një shtet i cili njihet si depoja e naftës së Afrikës, këtyre ditëve është shndërruar në arenë të luftimeve të ashpra. Përleshjet mes grupeve të armatosura dhe njëkohësisht përpjekjet e paramilitarëve dhe grupeve të armatosura për të marrë kontrollin në zonat kyçe të kryeqytetit të Libisë si dhe mbi terminalet në zonat naftore në lindje të Libisë,

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 94 herë Lexo më shumë ...
 • Begatit e shumta të Hazreti Masume (s.a.)  - 2014-08-29
  Begatit e shumta të Hazreti Masume (s.a.)

  Në këtë program do të flasim rreth virtyteve të larta të Hazreti Masume (s.a.) dhe begatitë e saj për qytetin Kum të Iranit.

  Dita e parë e muajit Dhil-Kade të vitit 173 h. është përvjetori i lindjes së Hazretit Masume (s.a.). Ajo ishte e bija e Imam Musa Kazem (a.s.) dhe e zonjës Naxhma Khatun.

  Islam Add new comment Lexo 129 herë Lexo më shumë ...
 • OKB, dështuesja e madhe e krizës së Gazës  - 2014-08-29
  OKB, dështuesja e madhe e krizës së Gazës

  Gaza më një sipërfaqe rreth 360 km2 dhe me një popullsi mbi 1.5 milionë banorë, është një prej rajoneve me popullsi më të dendur në botë. Ky qytet palestinez përveç se është nën bllokadë të hekurt që nga viti 2007 e deri më tani, shumë herë është sulmuar nga ushtria e regjimit sionist. Regjimi sionist më 8 korrik 2014 përsëri filloi agresionin kundër Gazës.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 132 herë Lexo më shumë ...
 • Përmasat e ndryshme të konfliktit mes Rusisë dhe Perëndimit  - 2014-08-29
  Përmasat e ndryshme të konfliktit mes Rusisë dhe Perëndimit

  Me kalimin e disa muajve nga kriza në Ukrainë dhe me zgjerimin e përmasave të kësaj krize edhe konfrontimi mes Rusisë dhe perëndimit ka marrë përmasa pa precedente. Për herë të parë pas luftës së ftohtë po vërejmë një konfrontim mes lindjes dhe perëndimit në përmasa të ndryshme ushtarake, politike dhe ekonomike.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 133 herë Lexo më shumë ...
 • Irani në pasqyrën javore 22  - 2014-08-29
  Irani në pasqyrën javore 22

  Në emër të Zotit 

  Lideri suprem i Revolucionit Islamik javën e kaluar në takim me ministrin e jashtëm, ambasadorë dhe funksionarë të përfaqësive të Iranit në vende të botës, vuri theksin mbi nevojën e një diplomacie aktive dhe inteligjente në këtë periudhë tepër të ndjeshme në arenën ndërkombëtare.

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 123 herë Lexo më shumë ...