E Hënë, 23 Maj 2011 09:07

Konferenca ndërkombëtare e vendeve më pak të zhvilluara në Stamboll

Konferenca ndërkombëtare e vendeve më pak të zhvilluara në Stamboll

Konferenca e 4-t ndërkombëtare e vendeve më pak të zhvilluara i përfundoi punimet më 12 Maj në Stamboll me lëshimin e një deklarate të përbashkët. Në këtë deklaratë prej 50 faqesh me titull “Plan-veprimi në periudhën 2011-2020 për vendet më pak të zhvilluara” trajtohen çështje të vendeve të varfra dhe përgjegjësitë e vendeve të zhvilluara ndaj këtyre vendeve. Në planin 10 vjeçar të quajtur “Deklarata e Stambollit” vërehen objektiva ambicioze një prej të cilave është përgjysmimi i numrit të vendeve më pak të zhvilluara gjatë 10 viteve të ardhshme. Aktualisht, sipas standardeve të OKB, në botë ekzistojnë 48 vende më pak të zhvilluara dhe në bazë të Deklaratës së Stambollit, në vitin 2020 numri i këtyre vendeve do të reduktohet në 24. 33 nga këto vende ndodhen në Afrikë,14 vende në Azi dhe nga Amerika latine ndodhet vetëm Haiti. Gjatë 10 viteve të kaluara, numri i vendeve të varfra jo vetëm që nuk u pakësua, por u dyfishua. Gjatë kësaj periudhe, (sipas OKB) vetëm 3 vende mundën të dalin nga lista e vendeve më pak të zhvilluara. Në deklaratën e konferencës së Stambollit duke u theksuar se 75% e popullsisë në vendet më pak të zhvilluara jeton në varfëri dhe bota nuk duhet të qëndrojë duarkryq para kësaj gjendjeje, shtohet se partneriteti dhe solidariteti me këto vende që përbëjnë hallkën më të dobët të Bashkësisë ndërkombëtare, nuk është vetëm një detyre morale, por një domosdoshmëri politike dhe ekonomike. Në konferencën e Stambollit morën pjesë rreth 10 mijë përfaqësues nga 100 vende të botës. Në kuadër të kësaj konference u organizuan mbi 200 seminare dhe me propozim të Turqisë në këtë konferencë për herë të parë mori pjesë edhe sektori privat. Nga ana e tij kryeministri turk z RexhepTayip Erdogan mori pjesë në seminarin me temë “Investimi dhe partneriteti”. Konferenca ndërkombëtare e vendeve më pak të zhvilluara organizohet një herë në 10 vjet me inisiativë të OKB. Franca në vitet 1981 dhe 1990 ishte organizatore e konferencës së parë dhe të dytë tëvendeve më pak të zhvilluara. Në vitin 2000 kjo konferencë u organizua nga BE. Por vendet e zhvilluara nuk i kushtuan vëmendje konferencës së Stambollit dhe kjo dëshmoi se varfëria dhe prapambetja e pjesës më të madhe të botës nuk ka rëndësi për qeveritë e këtyre vendeve. Shumë vende të zhvilluara nuk u përfaqësuan as në nivel të ulët në konferencën e Stambollit, ndërsa marrin pjesë në nivel të lartë në takimet ku shqyrtohen interesat dhe politikat e vendeve perëndimore si në takimet e G8 apo G20. Këto qeveri edhe në këto takime përsa u përket vendeve të varfra mjaftohen vetëm me premtime që asnjëherë nuk realizohen. Qeveritë perëndimore për të mashtruar opinionin publik ftojnë edhe disa liderë të vendeve të varfra në këto takime, por në përfundim të takimeve bëjnë edhe një foto përkujtimore me ta. Indiferenca e vendeve të zhvilluara ndaj konferencës ndërkombëtare të vendeve më pak të zhvilluara në Stamboll, shkaktoi reagimin e ashpër të funksionarëve turq. Ministri i jashtëm turk Ahmed Davutoglu u deklaroi gazetarëve:”Synojmë që nëpërmjet konferencës së Stambollit të përcjellim një mesazh të fuqishëm në botë kundër padrejtësive dhe pabarazive në ekonominë botërore.” Nga ana e tij kryeministri turk Rexhep Tayip Erdogan tha:” Krerët e vendeve të pasura e të zhvilluara nuk denjuan të marrin pjesë në konferencën ndërkombëtare të vendeve më pak të zhvilluara në Stamboll, në një kohë kur askush nuk ka të drejtë të mos mbajë përgjegjësi ndaj çdo personi që me 1,25 $ në ditë vazhdon jetën e tij të mjerueshme. Sot, problemet botërore kalojnë kufijtë,vendet, gjeografinë politike dhe popujt e vendeve. Ndotja e ambientit, ndryshimet tragjike klimatike, terrorizmi dhe emigracioni kërcënojnë të gjitha vendet. Qeveritë që neglizhojnë të tilla probleme kryejnë padrejtësi ndaj të ardhmes së popujve të tyre dhe të bashkësisë ndërkombëtare.” Kryeministri turk tha se lufta kundër varfërisë dhe urisë shkon përtej përgjegjësive personale dhe është përgjegjësi e përbashkët ebashkësisë ndërkombëtare.

Presidenti i RII ishte një nga pjesëmarrësit në konferencën e Stambollit. Z Mahmud Ahmedinezhad në fjalën e tij duke theksuar se nëse synojmë të zhdukim varfërinë dhe pasigurinë në botë, duhet të vendosim një sistem demokratik,të drejtë dhe popullor në botë, shtoi:” Duhet bërë përpjekje që të gjitha qendrat kryesore të pushtetit të jenë nën kontrollin e grupeve që mbrojnë interesat e njerëzimit dhe që veprojnë me drejtësi. Konferenca e sotme nga aspekti i misionit të saj konsiderohet si një konferencë shumë e rëndësishme, sepse problemi më i madh i njerëzimit pas problemit të sigurisë, është problemi i varfërisë dhe hendeku i thellë mes vendeve të pasura dhe vendeve të varfra.” Presidenti iranian duke përmendur disa statistika tha:” Sot statistikat tregojnë se mbi 1 miliard njerëz në botë jetojnë në varfëri absolute, që do të thotë se një pjesë e konsiderueshme e popullsisë së botës nuk kanë as një ushqim të mjaftueshëm në ditë.Çdo vit, mbi 10 milionë fëmijë në botë vdesin për shkak të varfërisë dhe po ky numër fëmijësh vdesin në vit për shkak mungesës së shërbimeve mjekësore." Siç tha presidenti Ahmedinezhad, varfëria dhe uria në botë janë pasojë e sundimit të një sistemi diskriminues dhe të padrejtë në botë. Sa më shumë përparon njerëzimi dhe sa më shumë shtohen prodhimet bujqësore në sajë të teknologjisë moderne, aq më shumë thellohet hendeku social dhe ekonomik mes vendeve të pasura dhe vendeve tëvarfëra.”

BrankoMilanoviç, ekonomist i Bankës Botërore i cili mbikëqyr një studim mbi pabarazinë e të ardhurave në shkallë botërore, ka arritur në përfundimin se 1% e personave të pasur në botë kanë të ardhura sa 57% e njerëzve të varfër. Në vitin 1993, të ardhurat mesatare të 5% tëtë pasurve, ishin 114 herë më të larta se 5% e personave të varfër të botë. Ndërkohë, në vitin 1988 kjo diferencë ishte 78 herë. Gjithashtu, gjatë kësaj periudhe 5 % e të varfërve kanë humbur 25 % tëtë ardhurave, ndërsa të ardhurat e 20 % tëtë pasurve janë dyfishuar. Shtimi i pabarazisë në botëështë pasojë e shtimit të pabarazisë brenda shteteve dhe mes vetë shteteve. Vendet e pasura bëhem më të pasura, ndërsa vendet e varfëra varfërohen më shumë. Raporti i fundit i Programit të OKB për zhvillimin (PNUD) bën të ditur se të ardhurat e 25 milionë të pasurve në Amerikë janë sa të ardhurat e 2 miliard personave të varfër në botë. Në vitin 1820, të ardhura për frymë në Evropën perëndimore ishin sa trefishi i të ardhurave për frymë në Afrikë, por në vitin 1990 kjo diferencëështë rritur 13 herë.

Gjatë viteve të fundit janë zhvilluar konferenca të shumta për luftën kundër varfërisë dhe urisë, por në praktikë jo vetëm që nuk është përmirësuar gjendja në vendet e varfëra, por përkundrazi është rritur numri i vendeve të varfra në botë. Lufta kundër varfërisë ka nevojë për investim dhe vullnet serioz të qeverive perëndimore që pretendojnë për humanizëm dhe kanë premtuar për ndihma për vendet e varfëra, por premtimet boshe të tyre synojnë vetëm përfitim propagandistik. Si rrjedhim, nëse qeveritë perëndimore në konferenca të tilla si ajo e Stambollit nuk mund të nxjerrin përfitim propagandistik, nuk e shohin të nevojshme të marrin pjesë në këtë konferencë ku kritikohen politikat e tyre mashtruese dhe dyfytyrëshe.

Add comment


Security code
Refresh

Programet

 • Irani në pasqyrën javore 23  - 2014-08-31
  Irani në pasqyrën javore 23

  Ne emer te Zotit

  Na bazë të kalendarit ceremonial të Iranit, kjo javë përkon me javën e qeverisë. 2 Shahrivari i vitit 1939 H.Sh, që përkon me 4 gushtin e vitit 2014 është nisja e javës së qeverisë në RII. Muhamed Ali Raxhaji, ish president dhe Muhamed Xhavad Bahanar ish kryeministër, kanë humbur jetën në vitin 1981 gjatë një shpërthimi terrorist në zyrën e kryeministrit, akt i kryer nga grupi terrorist Monafekin. Për të nderuar kujtimin e këtyre martirëve data nga 24-30 gusht ose java e parë e muajit Shahrivar sipas kalendarit H.Sh, në Iran është quajtur javë e qeverisë. Hasan Ruhani presidenti i RII së bashku me anëtarët e kabinetit të tij qeveritar me rastin e javës së qeverisë vizitoi mauzoleun e imam Khomeinit (ra) ku nderoi dhe respektoi themeluesin e RII dhe shprehu besnikërinë me aspiratat e tij. Për këtë kemi përgatitur një raport të cilin ju ftojmë ta ndiqni në vazhdim.

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 135 herë Lexo më shumë ...
 • Shkaqet dhe rrethanat e konfliktit në Libi  - 2014-08-31
  Shkaqet dhe rrethanat e konfliktit në Libi

  Libia është një shtet i cili njihet si depoja e naftës së Afrikës, këtyre ditëve është shndërruar në arenë të luftimeve të ashpra. Përleshjet mes grupeve të armatosura dhe njëkohësisht përpjekjet e paramilitarëve dhe grupeve të armatosura për të marrë kontrollin në zonat kyçe të kryeqytetit të Libisë si dhe mbi terminalet në zonat naftore në lindje të Libisë,

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 130 herë Lexo më shumë ...
 • Begatit e shumta të Hazreti Masume (s.a.)  - 2014-08-29
  Begatit e shumta të Hazreti Masume (s.a.)

  Në këtë program do të flasim rreth virtyteve të larta të Hazreti Masume (s.a.) dhe begatitë e saj për qytetin Kum të Iranit.

  Dita e parë e muajit Dhil-Kade të vitit 173 h. është përvjetori i lindjes së Hazretit Masume (s.a.). Ajo ishte e bija e Imam Musa Kazem (a.s.) dhe e zonjës Naxhma Khatun.

  Islam Add new comment Lexo 157 herë Lexo më shumë ...
 • OKB, dështuesja e madhe e krizës së Gazës  - 2014-08-29
  OKB, dështuesja e madhe e krizës së Gazës

  Gaza më një sipërfaqe rreth 360 km2 dhe me një popullsi mbi 1.5 milionë banorë, është një prej rajoneve me popullsi më të dendur në botë. Ky qytet palestinez përveç se është nën bllokadë të hekurt që nga viti 2007 e deri më tani, shumë herë është sulmuar nga ushtria e regjimit sionist. Regjimi sionist më 8 korrik 2014 përsëri filloi agresionin kundër Gazës.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 153 herë Lexo më shumë ...
 • Përmasat e ndryshme të konfliktit mes Rusisë dhe Perëndimit  - 2014-08-29
  Përmasat e ndryshme të konfliktit mes Rusisë dhe Perëndimit

  Me kalimin e disa muajve nga kriza në Ukrainë dhe me zgjerimin e përmasave të kësaj krize edhe konfrontimi mes Rusisë dhe perëndimit ka marrë përmasa pa precedente. Për herë të parë pas luftës së ftohtë po vërejmë një konfrontim mes lindjes dhe perëndimit në përmasa të ndryshme ushtarake, politike dhe ekonomike.

  Vështrime Politike Add new comment Lexo 157 herë Lexo më shumë ...
 • Irani në pasqyrën javore 22  - 2014-08-29
  Irani në pasqyrën javore 22

  Në emër të Zotit 

  Lideri suprem i Revolucionit Islamik javën e kaluar në takim me ministrin e jashtëm, ambasadorë dhe funksionarë të përfaqësive të Iranit në vende të botës, vuri theksin mbi nevojën e një diplomacie aktive dhe inteligjente në këtë periudhë tepër të ndjeshme në arenën ndërkombëtare.

  Irani në pasqyrën javore Add new comment Lexo 149 herë Lexo më shumë ...